college van burgemeester en schepenen heeft op 27 mei definitief beslist over de toekomst van het zwembad van Itegem. Het zwembad Het zal opnieuw heropend worden nadat het dak gestabiliseerd is en de technische installaties hersteld zijn.

Het instructiebad in Itegem is al 40 jaar oud en werd voornamelijk gebruikt voor watergewenning en zwemlessen door scholen en verenigingen.

Omdat er een probleem zou kunnen zijn met de stevigheid van het dak, bestelde het college eerder een stabiliteitsstudie van de dakstructuur. Op basis hiervan werd in de zomer van 2013 beslist om verstevigingswerken uit te voeren voor een bedrag van 50.000 euro.

Op 13 augustus werden deze plannen echter doorkruist door een onvoorzien schadegeval. De kelder van het zwembad was ondergelopen, met als gevolg dat de technische zwembadinstallaties in de kelder onbruikbaar werden. Daarop nam het college op 15 oktober 2013 de beslissing het zwembad te herstellen indien de kosten niet betekenisvol zouden uitstijgen boven 120.000 euro.

Na een zeer grondige studie van de geleden schade en bijhorende prijsvraag blijken de herstellingskosten die 120.000 euro wel degelijk te overstijgen maar op een aanvaardbare manier. Het maatschappelijke belang van het zwembad, maar ook de intentie om er na de sluiting in 2017 een andere sportieve bestemming aan te geven, maakten de meerkost aanvaardbaar. Ondanks deze meerkost kiest het college dus toch voor de herstelling van de geleden schade om de toekomst van het zwembad te garanderen. Hierdoor zullen scholen en verenigingen volgend schooljaar opnieuw op een comfortabele en pedagogisch meer verantwoorde manier zwemlessen kunnen aanbieden aan hun leerlingen en kinderen.

Wel staat vast dat het zwembad van Itegem dicht gaat bij de komst van het nieuwe zwembad in het sport- en landschapspark. Daarbij zal gezocht worden naar een gepaste sportieve herbestemming van het zwembadgebouw na deze sluiting.